Головна » 2017 » Квітень » 18 » Crusaders: Thy Kingdom Come: Огляд гри
22:32
Crusaders: Thy Kingdom Come: Огляд гри

Хрестові походи - квінтесенція помилкової доброти християнської культури тисячолітньої витримки. Сотням тисяч убитих «єретиків» не було ніякого діла до зажадав слави і царства небесного маніяків з хрестами на одязі. Як уже ніякого діла до гробу Господнього не було і загиблим з числа самих хрестоносців. Занадто багато жертв заради амбіцій однієї людини - Папи Римського, на той момент Урбана II. 

Слава не дає спокою тим, хто її ще не заслужив. Змушуючи наслідувати успішним - часто на шкоду собі і оточуючим. А позитивного результату, як правило, досягають лише ті, хто зміг вчасно відійти від сліпого копіювання. Хоча сам факт відмови від плагіату ще зовсім не гарантує успіх. Це - тільки початок довгого шляху. 

Багатосерійний проект Total War підштовхнув деяких ігроробів на те, що в цивілізованому суспільстві каралося б вигнанням з лав розробників ігор. Плагіат в його гіршій формі - коли продукт виходить менш якісним, ніж оригінал, з якого все писалося. Як так виходить? Загадка. Втім, скажу відразу - Neocore , розробники « хрестоносців », не стали опускатися так низько. Вони всього лише зробили «не гірше». У тому ж обсязі, якщо завгодно, але трохи іншої форми. 

Поясню, про що взагалі мова. Наприклад, масштаб: він куди як дрібніше. Зіткнень за участю тисячних армій тут немає, не сподівайтеся. Зате те, що є, виглядає куди гарніше тих же Total War або (не дуже вдале порівняння, все-таки інший жанр) Fantasy Wars . Спасибі 3D-моделлера і художникам, промальовано все просто відмінно. А ось того, хто займався анімацією тих самих моделей, варто було б посадити дивитися історичні фільми, до повного просвітлення. У хрестоносці, звичайно, брали без особливого розбору, але цілий загін калік-мечников виглядає страхітливо. Шкода, не для ворога. Вони - такі ж. 

Відсутність необхідності вічно оглядати карту з висоти курячого польоту дало можливість ввести повноцінних «героїв» - іменні загони. Звичайно ж, отримують досвід і всіляко на поле бою еволюціонують. Решта видів військ теж не стоять на місці, хоч і не настільки ефективно. Добре хоч обійшлося без ляпів на зразок осла з візком, які перетворюються в трактор. 
Але герої і покращувані воїни - це все вже було. А ось питання огляду карти змушує в свою чергу згадати про камеру. Яка є бич всіх недосвідчених розробників. І досвідчених, часто, теж. Хоча згадувати про камері в Crusaders не варто хоча б на ніч - будуть мучити кошмари про зламані пальцях і передчасно загиблих мишках. Вона жахлива і з цим нічого не поробиш. 

На щастя, більше відверто поганих моментів не спостерігається. Навіть сюжетна лінія, вічно піддається насильству з боку сценаристів, в цей раз не сильно пішла від реальних історичних подій. У всякому разі, наскільки ми про них знаємо. 
Склади армій досить реалістичні, але, думаю, професійний історик або реконструктор посперечалися б з розробниками. Гаразд, це все профі, а для простих смертних добре, що без орків обійшлося. Чарівне слово «баланс» авторам гри відомо, але сенс його досі покритий таємницею. Все на інтуїції, так би мовити, хоча без відвертих перекосів, які не плюс і не мінус. 

Шосте чуття підказує мені, що розганятися проекту нікуди. Попереду стінка, ззаду підтискають конкуренти. А згорнути вже не дозволила гордість - як, щоб ми, так про лицарів, і гірше за інших зробили? 
Цікаво, чи прийдуть патчі?
 

***



У Crusaders не гратимуть через десять років після релізу. Швидше за все, справа навіть обійдеться без сиквела - надто вже вторинний і сірий проект. Інше питання, що сірість зовсім не означає низьку якість. 
Якщо вам ще не набридла тема хрестових походів і середньовіччя - того, яке без ельфів і магії - це непоганий вибір. Займе руки і голову на кілька діб або більше, в залежності від денної порції. 

Але якщо не встигли переграти в усі дійсно гідні проекти останнього часу - краще витратитися на них. 

Плюси: осудний геймплей, хороша графіка. 
Мінуси: камера, знову лицарі, явний недобір масовки.

Переглядів: 538 | Додав: sharmandmoda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar